Przepis na pyszną, białą pavlova z czereśniami i amaretto!

Przepis na pyszną, białą pavlova z czereśniami i amaretto!

Trzeba przyznać, że czereśnie obrodziły w tym roku zaskakująco obficie. Ten nadmiar przekłada się na ceny i są bardzo tanie! Dlatego powinniśmy korzystać z urodzaju i przynosić do domu kolejne kilogramy. Możemy je jeść zamiast drugiego śniadania, wkładać je w kruche ciasto, dorzucać do owsianki. Natomiast gdy trzeba zrobić deserowe wrażenie czereśnie zdobią pavlovą. Jak są słodkie owoce i słodka beza – to może być za dużo, więc czereśnie lepiej wymieszać z wiśniami. Poza tym w kremie wyczuwalne jest amaretto, z jego udziałem zagotowujemy też sos, którym pavlova została polana. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną, białą pavlova z czereśniami i amaretto. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej, białej pavlova z czereśniami i amaretto!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej, białej pavlova z czereśniami i amaretto to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania bezy jak: sześć białek, 300 gram cukru, jedna łyżka soku z cytryny, jedna łyżka mąki ziemniaczanej oraz pół kilograma czereśni i wiśni. Aby przygotować krem będziesz potrzebować: 300 mililitrów śmietany 36% oraz jedną łyżkę likieru amaretto. Jeżeli chodzi o zrobienie sosu to powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: jedna szklanka czereśni, trzy łyżki amaretto oraz nieco wody. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznej, białej pavlova z czereśniami i amaretto!

Sposób przygotowania pysznej, białej pavlova z czereśniami i amaretto!

Najpierw musisz białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Natomiast gdy beza będzie lśniąca i sztywna należy wsypać mąkę i sok z cytryny – i wymieszać. Gdy to zrobisz to trzeba blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ubitą pianę – idealna daje się bez problemu formować. Potem musisz blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec przez półtorej godziny. Na koniec zostawić do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
Jeżeli chodzi o sos to musisz czereśnie wydrylować. Potem przełożyć je do garnka, zalać likierem i odrobiną wody. Po czym zagotować. Następnie gorące i miękkie zmiksować.
Aby zrobi krem należy śmietanę ubić na sztywno, na koniec wmieszać amaretto. Potem krem wyłożyć na zimną bezę. Następnie trzeba na nim ułożyć obficie wydrylowane owoce. Na końcu polać je sosem z czereśni. Ponadto pavlovą latem najlepiej dekorować tuż przed podaniem. Natomiast zimą można do niej wykorzystać owoce z kompotu. I gotowe! Smacznego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl