Przepis na pyszną tartę migdałową z jagodami i białą czekoladą!

Przepis na pyszną tartę migdałową z jagodami i białą czekoladą!

Niewybaczalnym grzechem jest lekceważyć to, co się teraz dzieje na targach. Przecież maliny, porzeczki, czereśnie, jagody, agrest niemal proszą o wykorzystanie. Dlatego nie odmawiajmy, cieszmy się, bo lato zaraz będzie na półmetku! A tarta migdałowa z jagodami to świetna koncepcja na piknikowy weekend. Jak jest pokrojona i zapakowana do koszyka, przetrwa rowerową wycieczkę. Natomiast w lesie smakuje wybornie. Nie da się zaprzeczyć, że owocowa tarta to kwintesencja letnich deserów. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną tartę migdałową z jagodami i białą czekoladą.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej tarty migdałowej z jagodami i białą czekoladą

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej tarty migdałowej z jagodami i białą czekoladą to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania ciasta jak: 200 gram mąki, 50 gram mąki migdałowej – zmielonych migdałów, 125 gram zimnego masła, jedno jajko oraz dwie łyżki cukru pudru. Aby przygotować krem będziesz potrzebować takich składników jak: 250 gram jagód, dwa jajka, 200 gram białej czekolady, 200 mililitrów śmietany 30%, 1 łyżka mąki migdałowej oraz jedna szklanka płatków migdałowych. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznej tarty migdałowej z jagodami i białą czekoladą!

Sposób przygotowania pysznej tarty migdałowej z jagodami i białą czekoladą

Na początku musisz obie mąki przesiać i zagnieść z zimnym masłem, dodać jajko, szybko wyrobić ciasto. Potem trzeba gotowe ciasto zawinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dopiero po tym czasie formę do tarty należy wysmarować masłem. Następnie musisz ciastem wylepić formę, dobrze dociskając. Tuż przed pieczeniem na cieście widelcem trzeba zrobić dziurki, by później się nie wybrzuszało. Gdy to zrobisz to trzeba ciast wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 15 minut. Na koniec wyjąć, przestudzić.
Jeżeli chodzi o krem to musisz śmietanę podgrzać, w gorącej roztopić czekoladę. Dopiero gdy masa będzie płynna, dodać jajka i zmiksować. Po czym na końcu wymieszać z mąką migdałową i połową płatków. Taki krem należy wylać na podpieczony spód. Potem na wierzch musisz wsypać owoce, a je posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Następnie należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 20 minut. Po czym ciasto trzeba wyjąć, wystudzić, do całkowitego zgęstnienia kremu. Potem można zimne ciasto wstawić do lodówki. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznej tarty migdałowej z jagodami i białą czekoladą!
 

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl