Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z malinami i porzeczkami!

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z malinami i porzeczkami!

Mówi się, że czekolada nie pyta – ona rozumie. Do tego ciasta dobrze jest wybrać mniej intensywną czekoladę i najlepiej pomieszać ją z owocami. Owoce i czekolada – nie ma lepszego połączenia latem! Ponadto, czekoladowe ciasto z malinami i porzeczkami jest eleganckie, intensywne i dietetyczne, bo jeden kawałek już skutecznie hamuje apetyt. Natomiast kto nie wierzy, niech piecze i sam się przekona. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto czekoladowe z malinami i porzeczkami. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, czekoladowego ciasta z malinami i porzeczkami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, czekoladowego ciasta z malinami i porzeczkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 200 gram masła, 200 gram gorzkiej czekolady oraz pięć jajek. Ponadto koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: 1/3 szklanki cukru, dwie łyżki kakao, jedna łyżka ekstraktu z wanilii oraz szczypta soli. Aby przygotować krem będziesz potrzebować: 200 gram czekolady (może być mleczna), 200 mililitrów śmietany 30%, jedna szklanka malin, pół szklanki porzeczek oraz dodatkowo – czekolada w płatkach do boków ciasta. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego, czekoladowego ciasta z malinami i porzeczkami!

Sposób przygotowania pysznego, czekoladowego ciasta z malinami i porzeczkami!

Najpierw musisz żółtka oddzielić od białek. Potem trzeba białka ubić z solą na sztywną pianę – pod koniec dodać powoli cukier. Następnie należy żółtka utrzeć na puszysty krem z kakao. Gdy to zrobisz to musisz masło roztopić z czekoladą, przestudzić i powoli dodać do żółtek, chwilę miksować. Po czym czekoladową masę należy wmieszać delikatnie do ubitych białek. Następnie trzeba dno tortownicy (22 centymtry na 24 centymetry) wyłożyć papierem do pieczenia. Potem należy wlać ciasto, piec w 175 stopniach Celsjusza przez pół godziny. Na koniec wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Jeżeli chodzi o przygotowanie kremu to musisz śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Po czym wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie należy schłodzić, by masa zgęstniała, a gdy tak się stanie ubić ją na puszysty krem. Potem do kremu trzeba wsypać połowę malin i wmieszać je delikatnie. Gdy to zrobisz to musisz krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Dodatkowo boki można również udekorować kawałkami czekolady. Następnie należy na kremie ułożyć pozostałe maliny i porzeczki. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, a noc w lodówce tylko wzmocni jego walory. Smacznego!
 

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl