Przepis na pyszne ciasto podwójnie czekoladowe z marakują!

Przepis na pyszne ciasto podwójnie czekoladowe z marakują!

To jest niemal ideał - czekoladowe ciasta, które ugina się od czekoladowej ciężkości, ale nie ma w sobie nic z brownie, bo zdecydowanie mu bliżej do fondant. W dodatku jest wilgotne i z wyrafinowanym szlachetnym wnętrzem. Bliskie temu ideału jest podwójnie czekoladowe ciasto z marakują. Otóż słodkie owoce łagodzą wytrawność gorzkiej czekolady. Zdecydowanie jest to ciasto, któremu dla towarzystwa warto zaparzyć mocne espresso. Ponadto pysznie będzie z nim przy wielkanocnym stole. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto podwójnie czekoladowe z marakują.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta podwójnie czekoladowego z marakują!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego ciasta podwójnie czekoladowego z marakują to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania ciasta jak: 250 gram gorzkiej czekolady, 250 gram masła, 300 gram mąki oraz 130 mililitrów mleka. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 3/4 szklanki brązowego cukru, pół szklanki kakao, dwie łyżki likieru wiśniowego lub nalewki, jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, jedna łyżeczka sody oczyszczonej oraz pięć jajek. Aby przygotować polewę będziesz potrzebować także takich produktów jak: 100 gram gorzkiej i 100 gram mlecznej czekolady, jedna łyżeczka masła, dwie łyżki mleka oraz dwie marakuje. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego ciasta podwójnie czekoladowego z marakują!

Sposób przygotowania pysznego ciasta podwójnie czekoladowego z marakują!

Najpierw musisz czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Potem trzeba mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą. Gdy to zrobisz to musisz jajka rozbełtać i delikatnie ubić z cukrem. Następnie należy dodać likier i ekstrat z wanilii. Po czym do przestudzonej, ale płynnej czekolady wlać masę z jajek, zmiksować do połączenia. Potem należy dodać mąkę, ponownie zmiksować. Następnie trzeba ciasto przelać do foremki (najlepiej 22cm na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Po czym należy wstawić do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 50 minut, aż do suchego patyczka. Na koniec ciepłe, ale nie gorące ciasto polać polewą.
Jeżeli chodzi o polewę to musisz czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko, po czym wymieszać. Dopiero na końcu połączyć z marakują. Następnie musisz płynnym kremem oblać ciasto. Całe ciasto można jeść ciepłe, z dodatkiem bitej śmietany lub mocno schłodzone z gorącymi wiśniami. I gotowe! Smacznego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl