Przepis na pyszne, marokańskie ciasto migdałowe bez mąki!

Przepis na pyszne, marokańskie ciasto migdałowe bez mąki!

To marokańskie ciasto migdałowe bez mąki może ująć swoim smakiem i wyglądem niemal każdego. Poza tym marokańskie ciasto migdałowe ma różne interpretacje. Możemy je zrobić z dodatkiem kaszy manny, jeśli jednak wydaje nam się wtedy zbyt zbite to możemy dać więcej migdałów, a kaszę pominąć. Zdecydowanie w takiej wersji smakuje lepiej. Co prawda jest nieco egzotycznie, ale intensywnie i słodko. Poza tym marokańskie ciasto migdałowe jest bardzo zdrowe i naprawdę pyszne. To ciasto okazało się na tyle niezwykłe w swoim smaku i na tyle proste i szybkie w wykonaniu, że koniecznie musisz sam spróbować je upiec, a potem zjeść! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne marokańskie ciasto migdałowe – bez mąki. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego marokańskiego ciasta migdałowego – bez mąki!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego marokańskiego ciasta migdałowego – bez mąki to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania ciasta jak: 220 gram mąki migdałowej (migdałów bez skórki zmielonych), cztery jajka, 110 gram cukru brązowego oraz 110 gram masła. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: trzy łyżki soku z pomarańczy, skórka starta z pomarańczy, pół łyżeczki cynamonu oraz pół łyżeczki kardamonu. Natomiast do nasączenia będziemy potrzebować: soku z całej pomarańczy, łyżeczki miodu oraz pół szklanki wody. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego marokańskiego ciasta migdałowego – bez mąki!

Sposób przygotowania pysznego marokańskiego ciasta migdałowego – bez mąki!

Najpierw musisz jajka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem, na końcu dodać miękkie masło podzielone na mniejsze kosteczki i utrzeć. Dopiero gdy masa się połączy należy dodać mąkę migdałową, przyprawy, sok i skórę z pomarańczy. Po czym dobrze wymieszać. Potem trzeba ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 centymetry na 24 centymetry). Następnie należy ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 25-30 minut. Potem za pomocą suchego patyczka wkładanego w ciasto, sprawdź, czy jest gotowe. Na koniec musisz ciasto wyjąć i mocno nasączyć – sok, miód i wodę lekko podgrzać, wymieszać i polać upieczone, ciepłe ciasto. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego, marokańskiego ciasta migdałowego razem z najbliższymi i rodziną! Nie zwlekaj dłużej i już teraz idź do sklepu kupić niezbędne składniki, a potem wybierz się do kuchni i zabierz się za przygotowanie marokańskiego ciasta migdałowego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl