Przepis na pyszne muffinki a la pizza!

Przepis na pyszne muffinki a la pizza!

Trzeba przyznać, że muffinki to bardzo popularne wypieki. I nic w tym dziwnego – są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle uniwersalne. Można je jeść na słodko, ale także i na słono, na przykład w postaci małych pizzerinek. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne muffinki ala pizza. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o muffinkach a la pizza!

Zacznijmy od tego, że muffinki stanowią dobry sposób na przekąskę w pracy czy szkole. Co ważniejsze to ciasto do nich przyrządzisz w jednym naczyniu, łącząc kolejno składniki. W takim wypadku pozostaje jeszcze tylko wybór odpowiednich dodatków. Dlatego, jeśli chcesz, by muffinki miały smak pizzy, dodaj do nich przede wszystkim zioła oraz ser, najlepiej różne gatunki, np. parmezan i mozzarellę. Oczywiście pasować będzie także pikantna kiełbasa chorizo, szynka, oliwki, kapary, suszone pomidory czy kawałki chrupiącego bekonu. Muffinki à la pizza podaj na ciepło lub zimno – w obydwu wersjach będą smaczne.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych muffinek a la pizza!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie muffinek a la pizza to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie szklanki mąki, 7 gramów suchych drożdży, cztery łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny, pół szklanki ciepłej wody, jedno jajko oraz szczypta soli. Ponadto koniecznie powinieneś przygotowywać sobie takie składniki jak: jedna łyżeczka cukru, pół szklanki tartej mozzarelli, trzy łyżki startego parmezanu, 500 gramów kiełbasy chorizo pikantnej, 100 gramów zielonych oliwek oraz jedna łyżka ziół prowansalskich. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznych muffinek a la pizza!

Sposób przygotowania pysznych muffinek a la pizza!!

Najpierw cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Potem powstały płyn połącz mąką, jajkiem i majonezem. Następnie dokładnie wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i gładkie. Natomiast jeśli ciasto będzie zbyt luźne to dodaj więcej mąki i podobnie jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę więcej wody. Po czym ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy to zrobisz to kiełbasę pokrój w plasterki – podsmaż ją na patelni tak, aby się wytopiło z niej trochę tłuszczu. Potem ciasto delikatnie pomieszaj z serem, kiełbasą razem z tłuszczem, oliwkami i ziołami. Powstałą w ten sposób mieszankę rozłóż do foremek na muffinki wcześniej wysmarowanych olejem. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut. Na koniec podawaj z dipem czosnkowym. I gotowe! Smacznego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl