Przepis na pyszną zupę grzybową po kasztelańsku!

Przepis na pyszną zupę grzybową po kasztelańsku!

Trzeba przyznać, że zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Ponadto sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Jest to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa, ponieważ do przygotowania jej potrzebujesz tylko suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną zupę grzybową po kasztelańsku. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej zupy grzybowej po kasztelańsku!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych pysznej zupy grzybowej po kasztelańsku to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 30 dekagramów suszonych borowików, jedno opakowanie Bulionu grzybowego Knorr, jedna szklanka czerwonego, wytrawnego wina, jedna szklanka śmietany oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: dwie łyżki przesianej mąki, dwa ziarnka ziela angielskiego, pięć ziarenek czarnego pieprzu, dwa liście laurowe, trzy łyżki masła lub margaryny, dwie cebule, 30 dekagramów pora, 50 dekagramów marchewki, jedna włoszczyzna, malutkie, świeże grzyby leśne, pieczarki lub boczniaki (10 dekagramów), jedna, posiekana natka pietruszki oraz litr wody. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznej zupy grzybowej po kasztelańsku!!

Sposób przygotowania pysznej zupy grzybowej po kasztelańsku!!

Najpierw grzyby suszone umyj i namocz w winie. Potem odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Dopiero następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Następnie grzyby wyjmij, pokrój w paski, a wino oraz grzyby zachowaj. Gdy to zrobisz to cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj. Następnie dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Gdy to zrobisz to dodaj suszone grzyby i gotuj przez 10 minut. Po czym mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Następnie podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Wedle uznania dopraw do smaku. Tuż przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Zwykle taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb. I gotowe! Smacznego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl