Przepis na pyszną zupę rybną!

Przepis na pyszną zupę rybną!

Niestety, ale zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie, ponieważ to jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. Doskonale smakuje podawana z grzankami z pieczywa. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną zupę rybną. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o zupie rybnej!

Zacznijmy od tego, że aby zupa była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Zwykle świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, których pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich mnóstwo smaku, które podczas gotowani przejdą do bulionu.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej zupy rybnej!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych pysznej zupy rybnej to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: jedna głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp, jedno opakowanie Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz cztery kromki chleba bez skórki. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 60 gramów drobno posiekanej marchewki, 60 gramów drobno posiekanego selera, 250 mililitrów śmietany kremówki, dwie łyżki kaszy manny, dwie łyżki mąki, szczypta zmielonego czarnego pieprzu, jedno żółtko, cztery łyżki masła, oraz jedna łyżka oleju do smażenia. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznej zupy rybnej!

Sposób przygotowania pysznej zupy rybnej!

Najpierw usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Potem umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Następnie zalej dwoma litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Po czym gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Gdy to zrobisz to przelej wywar przez sito do innego garnka. Potem obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Po czym włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Następnie podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu. Potem dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Gdy to zrobisz to dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia. Następnie wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle. I gotowe! Smacznego!

Przepisy na pyszne ciasta oraz niecodzienne zupy. Na stronie znajdziecie również inspiracje przekąskowe i przystawkowe, czyli wszystko dla kochających gotować! Zapraszamy! :) 

ul. Twardowskiego 14, Kraków

802 564 789

kontakt@annaijan.pl